sportbelijning
sport belijning

 

Sportbelijningen:

Overige belijningen / figuratie:

 

bestek tekeningen sportvelden

 

Toepassingen en belijningsadvies:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hockey

Hockey is een balsport. Het belangrijkste attribuut van de hockeyspeler is de stick, die wordt gebruikt om de bal te verplaatsen / pushen, slaan en stoppen. Er bestaan verschillende spelvormen van hockey. Elke vorm heeft zijn eigen belijning en maatvoering eisen.

  • Veldhockey;
  • Zaalhockey;
  • IJshockey.
  • Beachhockey;
  • Streethockey;
  • G-hockey, LG-hockey en rolstoelhockey
  • Funkey

 

Veldhockey belijning

De afmetingen van een veldhockey veld is 91,40 x 55,00 meter. Dit is incl. de lijndikte. Lijndikte hoort dus bij het veld. Alle lijnen moeten 7,5 cm breed zijn. (op oefencirkels na, deze zijn maximaal 5 cm).

De 91,40 x 55,00 meter is exclusief de verplichte uitloop. Uitloop is ruimte naast de zijlijn of achterlijn, vanaf buitenzijde belijning (achterlijn of zijlijn)tot het hekwerk. Voor de KNHB moet de zijuitloop minimaal 2,0 meter en achteruitloop minimaal 4,0 meter zijn. Een hockeyveld (conform de KNHB) heeft een afmeting van 59 x 99,40 m. De uitloop van een FIH (Federation Internationale de Hockey) hockeyveld is groter. Zijuitloop van een officieel FIH hockeyveld is 3 m en achteruitloop is 5 m. Wij kunnen u altijd verder adviseren over de belijning en maatvoering van hockey velden.

De belijning moeten altijd worden aangebracht conform de laatst geldende KNHB hockey-belijningsnormen. Voor het aanbrengen van een extra belijning naast de bestaande hockeybelijning is dispensatie van het KNHB vereist. Bij internationale wedstrijden (F.I.H. en F.E.H) gelden aanvullende regels met betrekking tot de belijning en mag in principe alleen gespeeld worden op een veld met enkel hockeybelijning. De kleur van de belijning dient contrasterend ten opzichte van het veld te zijn. Bij voorkeur in de kleuren geel en wit.

hockeybelijning

 

Hoofdbelijning hockeyveld (veldhockey)

hockey strafbalstip pushen

  • Zijlijnen 91,40 meter lang
  • Achterlijn 55 meter lang
  • De middenlijn is over de breedte van het speelveld getrokken. (op het middelpunt van de 91,40 m lijn)\
  • 23-meterlijnen getrokken over de breedte van het veld op 22,90 meter van de achterlijnen, gemeten vanaf de buitenzijde van die lijn
  • Lijntjes van 30 cm lang aan de buitenzijde van elke zijlijn, met de uiterste rand van de lijntjes op 14,63 meter van en evenwijdig aan de buitenzijde van de achterlijn
  • Lijntjes van 30 cm lang aan de buitenzijde van elke zijlijn, met de uiterste rand van de lijntjes op 5 meter van en evenwijdig aan de buitenzijde van de achterlijn
  • Lijntjes van 30 cm zijn ook buiten het speelveld op de achterlijnen geplaatst aan weerszijden van de doelen op afstanden van 5m en 10 m van de buitenkant van elk der doelpalen; de afstanden worden gemeten tot de buitenzijde van deze lijntjes*
  • Lijntjes van 15 cm lang zijn buiten het speelveld geplaatst op de achterlijnen op 1,83 m van het midden van de achterlijn, om de juiste plaats van het doel te markeren; de afstand wordt gemeten tot de binnenzijde van deze lijntjes.
  • Strafbalstippen (met een doorsnede van 15 cm) staan midden voor elk doel; het middelpunt van die stip ligt op 6,40 m van de binnenzijde van de doellijn.

 

De markeringen die hier boven worden genoemd zijn in 2001 van de binnenzijde naar de buitenzijde van het veld verplaatst. De lengtes van die lijntjes zijn toen ook aan het metrieke stelsel aangepast. Deze gewijzigde markeringen gelden voor nieuwe velden of velden die opnieuw van lijnen worden voorzien. Velden met de oude markeringen mogen gebruikt worden. Echter voor wedstrijden in de Hoofdklassen zijn de specificaties voor nieuwe velden verplicht.

Belijningstekening hockeyveld

U kunt hier gratis een voorbeeldtekening inzien en downloaden om een beeld te krijgen van de belijnings van hockeyvelden.

Hier is ook meer informatie te zien over:

  • hockey-slagcirkels
  • hockey-oefencirkels
  • 23 m lijnen
  • uitloopruimte bij het hockeyveld
  • hoekvlaggen
  • hockey-doelgebieden

 

 

hockey belijning

Klik op de afbeelding voor grotere versie in PDF

Veldhockeydoel

veldhockeydoel maatvoering

Een veldhockeydoel bestaat uit twee verticale palen, 3,66 meter van elkaar, verbonden door een horizontale lat op 2.14 meter van de grond (binnenzijde gemeten). De voorzijde van de doelpalen moet de buitenkant van de achterlijn raken (zie foto bovenaan pagina). De palen en de lat zijn rechthoekig, 5 cm breed en niet meer dan 7,5 cm diep. Ze moeten wit van kleur zijn. Netten zijn stevig aan de palen en de lat bevestigd, met tussenruimten van niet meer dan 15 cm, en moeten bovendien stevig aan de grond achter het doel zijn vastgemaakt. Een achterplank, 46 cm hoog en 3,66 meter lang moet op de grond worden geplaatst, binnen de doelnetten. Zijborden, 46 cm hoog en tenminste 1,20 meter lang, moeten worden geplaatst in een haakse hoek met de achterlijn. De zijplanken moeten worden vastgemaakt aan de achterkant van de doelpalen, opdat de breedte van de doelpalen niet wordt vergroot. Aan de binnenzijde van het doel mogen geen klampen worden aangebracht om de planken te steunen. De zijplanken en achterbord zijn soms bekleed bekleedt met een rubbergranulaat (doel: geluidsreductie en het reduceren van de snelheid van hockeyballen).

 

Veldhockey kunstgras

Veldhockey werd vroeger op natuurgras gespeeld, maar tegenwoordig alleen maar op kunstgras. Binnen het kunstgras zijn drie type hockey kunstgras velden te onderscheiden:

 

Advies en ontwerp van hockeyvelden

Voor al uw vragen, opmerkingen, tips of (technische) aanvullingen kunt u ons een mailbericht sturen. Klik dan hier

 

hockeyveld FIH maatvoering

hockeyveld FIH maatvoering

Gratis advies maatvoering hockeyvelden

Wij als sportbelijning.nl stellen kennis en informatie (gratis) te beschikking. Dit doen wij vanuit maatschappelijk belang. Wij zien dat kennis erg geïsoleerd aanwezig is of alleen tegen betaling of lidmaatschap beschikbaar komt. Dit vinden wij geen goed uitgangspunt. Wij vinden als sportbelijning.nl dat technische kennis en vooral praktijk ervaring (en mogelijke oplossingen) openbaar gedeeld moet worden. Alleen dan kan de branche groeien en daar waar mogelijk verbeteren. Heeft u gerichte vragen of technische verbeteringen en/of aanvullingen neem dan contact met ons op!

 

De op deze site aanwezige tekst en foto's mogen niet zonder toestemming van www.sportbelijning.nl worden vermenigvuldigd. Alle beelden, tekeningen, illustraties en teksten op deze site zijn auteursrechtelijk beschermd en eigendom van www.sportbelijning.nl - tenzij anders vermeld - en worden beschermd door nationale en internationale wetten. Deze beelden mogen niet gereproduceerd, noch aangepast of gewijzigd worden zonder schriftelijke toelating van www.sportbelijning.nl. Het gebruik van deze beelden/teksten impliceert dat u www.sportbelijning.nl als eigenaar vermeldt. Door deze site te raadplegen of één of meer beelden te downloaden, verklaart u zich akkoord met deze gebruiksvoorwaarden.